Vi reder ut ramverk för webbapplikationer

Ramverk är något av en standard när det kommer till utveckling av projekt på företag. Något som många inte tänker på är att det finns flera olika typer av ramverk och alla ramverk har både sina för och nackdelar. Att sprida kunskap om ramverk är något som kan vara väldigt gynnsamt i längden då det både kan spara tid och bespara resurser som kan gå till andra områden av projektet. Vilka frontend-lösningar är just för dig?

Nedan kommer tre alternativ för ramverk som företag just nu använder sig av.

Så kallad ”Single-Page Application” innebär att endast en sida laddas i webbläsaren som hanterar allt, vilket resulterar i att det inte behöver hämtas information från servern i samma utsträckning och hela tiden ladda om sidan när man navigerar. Alla ramverk som förklaras här är baserat på just SPA (”Single-Page-Application”)

Angular
Ett JavaScript-baserat språk som bygger på TypeScript. Syftet med Angular var att göra livet enklare för utvecklare av ”single page-applikationer.” Fördelarna med Angular är att den kan hantera storskaliga webbapplikationer vilket gör detta ramverk till ett självklart val för stora företagsprojekt.

React
Snarare ett bibliotek än ett ramverk som har blivit en av de populäraste lösningarna för att bygga ett användargränssnitt. Detta är även ett JavaScript-baserat språk och du har förmodligen sett det då Facebook, Instagram, Netflix med mera byggs på just React. De är lätt för nya utvecklare att lära sig, ger snabba, responsiva applikationer och har även en mobil lösning ”React-Native” som är kompatibel med både Android och IOS.

Vue
Sist men inte minst har vi Vue.js. Detta ramverk kan användas för att skapa enkla och kraftfulla lösningar. Även detta baseras på JavaScript. Fördelarna med detta ramverk är att det är litet i storlek. Jämför man med Angular kommer man snabbt märka att det går undan med installationen. Vue.js var tänkt som en alternativ lösning för Angular som skulle ta mindre utrymme men också gå fortare att utveckla i då den knappt kräver någon konfiguration. Nämnvärt kring detta ramverk är att det är tvåvägsbindande. Det innebär att ramverket delar data mellan en komponentklass och dess mall, så om data ändras på en plats uppdaterar den automatiskt den andra, vilket inte är en lösning som funkar för alla företag. Den andra nackdelen är att Vue.js är väldigt flexibel vilket kan resultera i att det blir väldigt mycket spaghettikod eftersom alla på företaget kan ha olika åsikter om hur koden ska skrivas.

Vi hoppas att du som företagskund har fått en liten inblick nu om vad för lösningar som passar just ditt företag. Tveka inte att kontakta oss, så berättar vi mer över en kopp kaffe.